Startkabels aansluiten in 8 stappen

1. Schakel alle elektronica uit

Zet je motor af, doe je radio uit en schakel alle andere elektronica uit in je pechauto.

2. Open de motorkap

Weet je niet hoe? Bekijk even het instructieboekje van je auto. Zorg er uiteraard voor dat jouw hulp(auto) de motorkap ook opent.

startkabels aansluiten stappen

3. De rode startkabel aansluiten (pluskabel)

  • Loop naar de hulpauto en bekijk de accu. Daarop zie je een plus (+) staan. Op deze zijde (aansluiting) van de accu zet je een klem van de rode startkabel. Zorg ervoor dat deze goed vast zit, anders schiet hij er zo af. Zorg dat je de andere klem van de kabel op het moment van aansluiten in je andere hand vast houdt en deze niet in aanraking is met de auto. Dit is niet gevaarlijk en u kunt ook geen stroom krijgen.
  • Ga naar je eigen (pech)auto en sluit de andere klem van de rode kabel aan op je accu. Uiteraard ook op de ‘pluszijde’ (+). Plus gaat dus op plus.

4. De zwarte startkabel aansluiten (minkabel)

  • Ga weer naar de hulpauto en klem het uiteinde van de zwarte startkabel op de min (-) van de accu. Hou ook hierbij de andere klem in je andere hand.
  • Pak de andere kant van de zwarte startkabel en zet deze op de min  (-) van je eigen accu. Of nog beter: op het motorblok van je pechauto (dan heb je extra vermogen om te starten). Let op: raak de rode startkabel niet (!) aan. Met name het metaal van de klem niet. Wanneer dit wel gebeurt ontstaat er direct kortsluiting.

Tip: kun je de (-) of de (+) van de accu niet vinden of is deze niet bereikbaar? Dan kan het zijn dat jouw auto een andere plus of een massapunt heeft waarop je de startkabels kunt aansluiten. Check hiervoor altijd het instructieboekje van je auto wanneer je accu niet bereikbaar is.

5. Start de hulpauto

Laat de motor ten minste 5 minuten draaien. Zo kan je eigen accu even een beetje opladen.

6. Start je pechauto

Na het starten laat je de motor van de pechauto ten minste 10 minuten lopen.

7. Ontkoppel de startkabels

Wanneer de motor van de auto ongeveer 10 minuten loopt, kun je de startkabels loskoppelen. Let wel: dit moet in omgekeerde volgorde gebeuren. Verwijder eerst de zwarte kabel van je eigen auto en vervolgens die van de hulpauto. Daarna ruim je de rode kabel op dezelfde manier op. Hou bij het loskoppelen altijd de klemmen vrij zodat je geen kortsluiting kan veroorzaken.

8. Rij nog 20 minuten met je pechauto

Zit het kwartiertje wachten erop? Bedank je ‘redder in nood’, spring in je auto en rij minstens 20 minuten. Zo weet je zeker dat de accu voorlopig even voldoende opgeladen is. Anders sta je straks weer met panne! Ga naar je accuspecialist of garage voor controle van je accu.

Vind je het bericht interessant, deel het met je vrienden

Schrijf je in voor ons kwartaalmagazine

Elk kwartaal geven we je een update van onze producten en aanbiedingen en krijg je nuttige tips.

Bedankt voor u inschrijving, deze is verzonden.
Oeps, er ging iets fout, controleer uw ingaven en probeer het aub nog een keer.