Houd je accu in conditie

De accu of startbatterij van je auto en de winterkou? Dat is niet een ideale combinatie. Ook de populaire elektrische en hybride voertuigen, van e-bike tot auto, hebben te lijden onder het koude winterweer. Maar hoe groot is de invloed van kou op de batterij eigenlijk? En vooral: wat kun je er aan doen om in die koude maanden de gevolgen tot een minimum te beperken? Met deze tips bespaar je jezelf heel wat problemen.

De winter is een gezellige tijd, met een kopje erwtensoep bij de openhaard en een warme chocolademelk. De keerzijde is wanneer je de weg op moet, ruiten krabben en dan blijkt de accu van de auto leeg te zijn… Extreme temperaturen (minder dan -10°C en meer dan 30°C) kunnen de prestaties en de levensduur van de startaccu verminderen. Wanneer er een lange periode van extreme koude aanbreekt, kan je uiteraard een accu met een groter startvermogen laten plaatsen. Uiteraard gaat je niet zomaar even een andere startbatterij laten installeren. Gelukkig kun je ook met enkele simpele oplossingen het koude weer tackelen.

Enkele tips om een lege accu te voorkomen

  1. Plan altijd voor het winterseizoen een wintercheck bij jouw garage of kom even bij Accu Service Achterhoek langs.
  2. Rijd na het starten van de motor rustig totdat de motor opgewarmd is.
  3. Bij een lage temperatuur schakel alle accessoires uit – bij het starten – die veel energie van de accu vergen zoals de airco, achterruit verwarming en het start-stopsysteem.
  4. Doe steeds je voertuig op slot, ook als deze in de garage staat. Een niet afgesloten auto verbruikt stroom net als een TV in sluimerstand.
  5. Korte auto ritten belasten een accu meer, probeer dit te vermijden. Bij langere ritten heeft de accu de mogelijkheid om goed op te laden.
  6. Gebruik motorolie van de jongste generatie. Deze blijft dunner bij lagere temperaturen, waardoor de koude motor makkelijker ronddraait en minder energie vergt van de startbatterij.
  7. Laat niet onnodig accessoires aan staan als je even in de auto moet wachten, zet het contact uit.
  8. Als je de mogelijkheid hebt parkeer dan je auto in een garage of onder de carport.
  9. Ga je op reis of staat de auto voor langere periode stil? Plaats dan een druppellader op de accu, deze voorkomt dat de batterij leeg is wanneer je terugkomt van vakantie of de auto weer uit de stalling haalt.

Plan nu jouw GRATIS accu-wintercheck

Kies je voorkeurdatum van maandag t/m vrijdag (8:00 – 17:00), wij nemen contact met je op om dit te bevestigen.

Bedankt voor u inschrijving, deze is verzonden.
Oeps, er ging iets fout, controleer uw ingaven en probeer het aub nog een keer.

Vind je het bericht interessant, deel het met je vrienden

Schrijf je in voor ons kwartaalmagazine

Elk kwartaal geven we je een update van onze producten en aanbiedingen en krijg je nuttige tips.

Bedankt voor u inschrijving, deze is verzonden.
Oeps, er ging iets fout, controleer uw ingaven en probeer het aub nog een keer.